Muzea poświęcone gastronomii

Muzeum Kultury Chleba – Ulm, Niemcy

Muzeum to otworzyło się w 1955 roku. Znajdziemy tu ponad 16 000 przedmiotów i narzędzi związanych z procesem powstawania chleba i prześledzimy jego historię na przestrzeni czasu. Ponadto w jego pomieszczeniach znajdują się różne rzeźby i obrazy artystów rangi Picassa, Rembrandta i Salvadora Dalí, w których to jedzenie jest bohaterem. Podobne muzeum znajduje się w Ustce. Informacje znajdziesz tutaj: https://www.dziwnow24.pl/dlaczego-warto-odwiedzic-muzeum-chleba-bedac-w-ustce

Muzeum Ramenu Shin-Yokohama – Jokohama, Japonia

Jest to muzeum pełne artefaktów i informacji. To miejsce jest prawdziwym parkiem tematycznym, który odtwarza ulicę Tokio z 1958 roku, gdzie ramen jest niezaprzeczalnym bohaterem. Wśród dostępnych atrakcji znajduje się wystawa poświęcona historii makaronu, kolekcje naczyń, sklepy, bary i wiele małych restauracji.

Holenderskie Muzeum Sera – Alkmaar, Holandia

Wiele serów nosi nazwę od miejsc, z których pochodzą, np. Gouda, Edam czy Maasdam. Dzięki temu muzeum, które posiada różne narzędzia, możliwość degustacji i interaktywne ekspozycje, nie trzeba odwiedzać wszystkich tych wiosek, aby dowiedzieć się wszystkiego o tym produkcie mlecznym. Dodatkowo w okresie od kwietnia do września na terenie obiektu powstaje targ, na którym można skosztować wszystkich serów.

Muzeum Żywności – Vevey, Szwajcaria

Mieszczące się w dawnej siedzibie firmy Nestlé, Alimentarium stało się w 1985 roku pierwszym na świecie muzeum żywności. Wewnątrz znajdują się różne wystawy, zarówno czasowe, jak i stałe, poruszające tematy takie jak odżywianie. Budynek położony jest nad brzegiem Jeziora Genewskiego i doskonale wyróżnia się gigantyczną rzeźbą widelca autorstwa artysty Jean-Pierre Zaugg.

Muzeum makaronu – Rzym, Włochy

Makaron to popisowe danie Włoch. Jest tak ważny dla krajowej gastronomii, że od 1993 roku w Rzymie znajduje się miejsce poświęcone temu węglowodanowi. W jego pomieszczeniach zwiedzający mogą dowiedzieć się o pochodzeniu, odmianach, najlepszych składnikach do jego przyrządzenia oraz procesie gotowania, który pozwala każdemu ugotować idealne danie.

Muzeum Czekolady – Kolonia, Niemcy

To muzeum jest jednym z 10 najczęściej odwiedzanych w całym kraju. Można tu poznać proces produkcji kakao, od zbiorów po produkcję aromatycznej tabliczki czekolady. Znajduje się tam również obszar poświęcony historii tego produktu, gdzie można odkryć jego znaczenie wśród ludów mezoamerykańskich. Atrakcją jest 3-metrowa fontanna ze złotych nasion kakaowca, z której kapie płynna czekolada.